Wim Thielemans over cocreatie-workshop

Co-creatie – Participatief Leiderschap – Meer doen met minder, buzz woorden van 2012, goed en wel, maar hoe doe je dit?

We leven in een kenniseconomie, waarbij organisaties die slim gebruik maken van de aanwezige kennis crisisbestendiger zijn en met voorsprong het verschil op de markt maken. Ze luisteren met respect naar hun werknemers, klanten, leveranciers, … en proberen oplossingen te zoeken voor de veranderingen van de toekomst. Ze gaan in cocreatie met hun omgeving!

Maar hoe ga je nu op een interactieve manier in een echte dialoog met een (grote) groep, waardoor concrete plannen ontstaan en acties nadien uitgevoerd worden?

Eerst maakte ik kennis met Appreciative Inquiry en was gefascineerd door deze methode en wat het kon (bij)brengen bij organisaties en de samenleving. Vervolgens maakte de kennis uit een diepgaande training in Solution Focus het mogelijk om deze gelijkaardige filosofie te integreren in verschillende projecten, die goede resultaten en een leuke sfeer teweeg bracht. Voor alvast een voorsmaakje van deze sfeer, verwijs ik graag naar :

 

Ik zocht naar meer en voegde er World Café, Open Space en Future Search aan toe. Door deze vijf inspirerende werkvormen kunnen we met grote groepen tot een concreet resultaat komen.

Gedurende de zomer van 2010 kwam de idee om een leerprogramma op te starten voor, (training) managers, project coördinators, learning & development specialists, trainers and organization development consultants. Dit programma onderscheidt zich van anderen omdat we deelnemers de verschillende vormen laten ervaren, zodat de impact ervan duidelijker is.

Ondertussen zijn we aan een derde uitgave van dit programma. We hebben gemerkt dat deelnemers echt aan de slag gegaan zijn met deze vormen. Soms met onze extra hulp als externe facilitator. We zagen ze al  grote groep workshops gebeuren bij Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams Brabant, de Vlaamse Apothekers Federatie, FOD Gezondheid, Roche, Stad Aalst,...en hopelijk voor de volgende uitgave van 27 en 28 mei 2013 staat u hier als referentie.

We zijn deze reis pas begonnen. Geniet ervan!

Wim Thielemans