Een zorgzame buurt, vliegwiel voor verandering
Woon jij ook in een zorgzame buurt? Zo’n buurt waar buren spontaan hulp bieden aan elkaar. Waar het goed wonen is. Waar ook mensen die zorg nodig hebben, vlot toegang krijgen tot die zorg. Waar een bloeiend verenigingsleven mee de motor is voor de gemeenschap. Waar engagement opnemen voor elkaar en voor de omgeving geen loos begrip is.
Een idealistisch of irreëel plaatje? Ze bestaan al, die buurten, of ze zijn in wording. Steeds meer. Alvast 132 buurtinitiatieven zetten zich in een project voor minstens 2 jaar in om van hun buurt een meer zorgzame buurt te maken. Ze pikten in op een oproep van de Vlaamse overheid, Agentschap Welzijn en Zorg.
Het initiatief komt veelal vanuit een lokaal dienstencentrum, een woonzorgcentrum, lokale overheid, een reeds bestaand buurtinitiatief, samenlevingsopbouw, VAPH-voorziening of bvb. een wijkgezondheidscentrum. Ze legden hun oor te luister bij de buurtbewoners, bij lokale voorzieningen, handelaars, professionele zorgverleners, … en werken samen acties uit met én voor de buurten.
We zien het graag gebeuren bij Kwadraet. Mensen sterker maken om hun plek in de samenleving beter te kunnen vinden en opnemen, is immers waar we het voor doen – de woorden van onze missie. En we ondersteunen zelf graag.
In opdracht van de Koning Boudewijn Stichting nemen zowel onze collega Geert als collega Geert van Schakel (onze collega's binnen Stichting Lodewijk de Raet) elk voor 10 van de projecten de rol op van coach.
Boeiend om te ervaren is de grote diversiteit die in de projecten aanwezig is. Zo is er het woonzorgcentrum in Baarle-Drongen dat de banden met de buurt stevig aantrekt, de verbindingswerker in Oostende die mensen met een zorgnood koppelt aan buurtbewoners die graag een handje toesteken, of het buurtcentrum in de dorpsschool van Roksem waar de buren elkaar kunnen ontmoeten. Er wordt gewerkt aan de ondersteuning van jonge mantelzorgers in Oostende. Er is het pop-up buurtcentrum in De Haan waar de buren vanaf dag één de deur plat lopen.
We werkten ook mee aan het vormen van ‘buurtgezellen’ in Woumen-Diksmuide, ambassadeurs met een signaalfunctie naar mensen in kwetsbaarheid. De ogenschijnlijk vergeten wijk van een landelijke gemeente waar mensen ver van elkaar wonen en eenzaamheid om de hoek loert, krijgt warme aandacht over zich heen. Een voorziening voor blinde en slechtziende mensen zet de deuren van haar zorgsite in Varsenare open om er het kloppend hart van de buurt van te maken. Enzovoorts, enzoverder.
We zien het als een warm lappendeken dat over al deze buurten komt te liggen. De projecten zijn het vliegwiel voor verandering. Want de ambitie is niet gering. De projecten willen graag gangmaker zijn om blijvende impact te hebben.
Lees meer over het project Zorgzame Buurten:
- Coaching van zorgzame buurtprojecten, een brede ondersteuning
- De buurtgezellen in Woumen: ambassadeurs van hun buurt
- Waar we al trots op zijn: enkele praktijkvoorbeelden
Zorgzame buurten is een initiatief van de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijn Stichting. Kijk op www.zorgenvoormorgen.be voor meer info.