De Buurtgezellen in Woumen: Ambassadeurs van hun buurt
Met Boterzacht Woumen willen we vooral inzetten op het verminderen van eenzaamheid daar waar die nu eerder verborgen blijft. De grootste uitdaging ligt er in het vinden van die buurtbewoners die graag hun netwerk willen uitbreiden en daarbij handvaten nodig hebben.
Kwadraet-collega Toon nam de begeleiding op van de kandidaat buurtgezellen. Gedurende anderhalve dag werd een groep gevormd om zo, in alle veiligheid, makkelijk van elkaar te leren met veel interactie en inbreng vanuit de groep.
Lieselotte Moeyaert, buurtcoach Diksmuide zegt daar het volgende over: "We stelden een groep buurtgezellen samen, vrijwilligers die aan huis kunnen gaan om daar ter plekke gezelschap te bieden of om samen met de mensen op pad te gaan. Via Kwadraet volgden onze buurtgezellen een opleiding die hen helpt om hun voelsprieten te gebruiken om eventuele noden en hulpvragen op te vangen. Met die signalen kunnen wij dan verder aan de slag om Woumen boterzacht te maken. Het geeft mij vooral voldoening als mensen zich gezien en gehoord voelen en ze daardoor voor een stukje openbloeien. Ik geloof heel erg in het vlindereffect van zorgzaamheid en als projectmedewerker draag ik zo toch mijn kleine steentje bij tot het verspreiden ervan."
De begeleiding is er vooral op gericht om het proces in goeie banen te leiden, de mensen met elkaar in gesprek te brengen. Er wordt ruimte gemaakt om te luisteren, om ook het verhaal van de buurtgezellen een plek te geven. Ieder die als buurtgezel aan de slag gaat, heeft zelf ook een rugzak te dragen.
En het gaat uiteraard over communiceren: hoe ga je nu in gesprek met die buur? Hoe zorg je dat jouw voelsprieten hun werk kunnen doen? Verbindend communiceren is een leidraad, eerst aarzelend, daarna met meer enthousiasme. En het gaat ook over de neiging om zaken te willen oplossen en hoe daaraan te weerstaan. Meer en meer ontstaat het bewustzijn dat je als buurtgezel in de wereld van de ander binnenstapt.
Er volgen nog 2 keer een halve dag waarin de buurtgezellen verder kunnen groeien. En intussen en daarna … op pad, signalen opvangen, mensen gezelschap geven, goeie gesprekken voeren, van de buurt een meer zorgzame buurt maken.
Meer over Zorgzame BuurtenZorgzame buurten is een initiatief van de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijn Stichting. Kijk op www.zorgenvoormorgen.be voor meer info.